De Zon

huis ontwerpen

Geveltekening Magazijn De Zon, Jan van der Valk, 1905

De Zon

Het voormalig warenhuis De Zon in de Heuvelstraat in Tilburg, gebouwd in 1905 naar een ontwerp van architect Jan van der Valk voor de fa. Vroom & Dreesman, wordt het scharnierpunt van het nieuwe winkelen en het oude winkelen. In een nauwe samenwerking tussen Gemeente Tilburg, Wereldhave en ontwikkelaars/aannemers Nijssen Bouw en Van de Ven Bouw & Ontwikkeling wordt in het centrum van Tilburg geïnvesteerd in een stevig nieuw winkelprogramma. Binnen deze opgave transformeert het gemeentelijk monument van een oude winkellocatie naar de poort tot het nieuwe winkelen in het Hendrikhof. Baudoin van Alphen Bergers architecten begeleid deze zoektocht naar monumentaliteit, een kans om dit eerste warenhuis van V&D een nieuwe betekenis te geven.