Bureau Baudoin van Alphen / Woning Ben Baudoin

huis ontwerpen

Gezien de bijzondere landschappelijke kwaliteiten van de locatie is gekozen voor grotendeels transparante gebouwen, volledig gebaseerd op het uitzicht. Daar waar de gevels gesloten zijn is dit om zicht op minder fraaie gebouwen in de omgeving te voorkomen en vanwege privacy. Tevens wordt hierdoor de transparantie van de gebouwen door het contrast van de massa benadrukt.

Bureau Baudoin van Alphen / Woning Ben Baudoin

programma

Genomineerd voor de architectuurprijs 2004 van de gemeente Breda

De woning en het bureau zijn gesitueerd op de voormalige 800 jaar oude boomgaard van de monumentale boerderij ‘de Blauwe Kei’. Het is tegelijkertijd ontworpen en gebouwd met de orthodontiepraktijk er naast. Er is dan ook gekozen om een ensemble te ontwerpen met als uitgangspunt drie verschillende volumes: het woonhuis, het architectenbureau en de orthodontiepraktijk. Deze drie rechthoekige volumes hebben allen een verschillende positie ten opzichte van het maaiveld: in de aarde (het bureau), op de aarde (de orthodontiepraktijk) en ‘zwevend’ erboven (het woonhuis).

Inkijkexemplaar publicatie Estillo

oppervlakte
woning 200m2 / kantoor 200m2

ontwerp
Ben Baudoin en Ilona van Alphen

fotografie
Patrick Meis / Mieke Van den Hende