Interieur inspectie werk en inkomen te Den Haag

Interieur inspectie werk en inkomen te Den Haag

programma

Het interieur voor de Inspectie Werk en Inkomen (IWI), een organisatie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) betreft in de eerste fase cellenkantoren, een entree met receptie, een multifunctionele ruimte, een biblio-theek, directievertrekken met directielounge, vergaderruimtes, service-units en balkons. In de tweede fase gaat het om cellenkantoren, service-units, vergaderruimtes en balkons voor de Arbeidsinspectie, onderdeel van het Ministerie van SZW. Ons bureau heeft ook alle meubilair en verlichting voor entree, directie, multifunctionele ruimte en balkons geselecteerd.
Het interieur is gelegen in het Centre Court gebouw aan het Beatrixkwartier te Den Haag. Het gebouw is in december 2002 opgeleverd en kenmerkt zich door een groot atrium en een statige architectuur. Het gebouw is bijna volledig uitge-voerd in baksteen met een atrium in een beige jura natuursteen.
De Inspectie Werk en Inkomen is ontstaan door een fusie van het College van toezicht sociale verzekeringen (CTSV) en de directie Toezicht gemeenten van het Ministerie van SZW en daardoor op zoek naar een nieuwe identiteit. Ons bureau kreeg de vraag om deze identiteit vorm te geven in een reeds bestaand gebouw. Na een interview met de inspecteur-generaal, de directie en andere werknemers kwamen een aantal kernwoorden steeds terug. IWI moest transparant; ingetogen; stijlvol maar niet chique; zakelijk maar niet kil; sober maar niet saai; en duurzaam zijn. Belangrijk was ook de individuele identiteit van de werknemers. Met deze gegevens zijn wij aan de slag gegaan.

oppervlakte
Fase 1 (IWI) 6800m2 Fase 2 (SZ) 2200m2

ontwerp
Ilona van Alphen en Ben Baudoin

fotografie
Riesjard Schropp