Noorderligt in Tilburg, 31 zorgwoningen voor Amarant

Noorderligt in Tilburg, 31 zorgwoningen voor Amarant

programma

Op een diep perceel aan één van de linten in Tilburg, de locatie van de voormalige bioscoop Noorderlicht respectievelijk poppodium Noorderligt, is een stedenbouwkundige invulling gevonden met een carrébebouwing met binnenhof. Het hof geeft de bewoners een besloten woonomgeving, midden in de stad. Doorzicht naar het binnenhof geeft passanten aan het lint een fraai ruimtelijke beleving, bevestigd door de boom midden in het hof. De hoogte aan het lint is beperkt gehouden tot de vierlaagse bebouwing, daar waar het bestemmingsplan ruimte gaf voor een bouwhoogte van 15 meter.

Passend binnen het model van het carré is de gevel ook ‘klassiek’ opgebouwd. De opbouw in plint, tussenbouw en kroon, abstract opgenomen in de plastiek van het metselwerk in kruisverband, sluit in maat aan op het naastgelegen café en overige bebouwing. De verticaal verschoven posities van de kozijnen verraad de hedendaagse verdiepingshoogtes. Horizontale verschuivingen maken de gevels ontspannen binnen een verwachte symmetrie. Gevels aan de omloop zijn van hout voor en warme uitstraling en positief akoestische eigenschappen. De omloop is vrijdragend vanwege de bereikbaarheid van de parkeerplaatsen op het achterterrein.

De enorme inzet van alle betrokken partijen, opdrachtgever, afnemer, aannemer en architect, heeft het mogelijk gemaakt dit project te realiseren voor een zeer beperkt bouwbudget. Gezien de verhouding gevel/plattegrond is dit een behoorlijke prestatie. Bezuinigingsrondes zijn aangewend om het ontwerp te versoberen en te versterken.

oppervlakte

ontwerp
Ed Bergers m.m.v. Dennis van Herel

fotografie
Stijn Poelstra