Verbouw begane grond stadskantoor C Gemeente Breda

Verbouw begane grond stadskantoor C Gemeente Breda

programma

Het bestaande gebouwoppervlak was te klein om het volledige programma van eisen onder te brengen. Hierdoor diende er een uitbreiding gemaakt te worden. Gezien de opdrachtgevers een laagdrempelige toegang en uitstraling tot de diensten wilden is ervoor gekozen om de uitbreiding een echte etalagefunctie te geven. De locatiekeuze is daardoor de oksel van het gebouw aan de Claudius Prinsenlaan geworden. De beursvloer, het meest toegankelijke onderdeel van het programma heeft hier zijn plaats gekregen. De beursvloer is een open ruimte waar alle informatie omtrent werk en inkomen voor iedereen op diverse manieren beschikbaar is.

Een ander onderdeel van het programma waren de spreekruimtes die zowel open, half-open als gesloten moesten worden. Om een batterij aan cellen te voorkomen zijn deze zoveel mogelijk door elkaar verspreid over de totale ruimte. De verschillende typen spreekruimtes zijn noodzakelijk gezien de mate van privacy van de bezoeker en de veiligheid van de desbetreffende dienstverlener. De gesloten spreekruimtes zijn tevens voorzien van vluchtruimtes
en veiligheidsglas.

De naam van deze dienstverlening voor werk en inkomen luidt ‘De Brug’ dat letterlijk is vertaald door ter plaatse van de entree een corten stalen brug te maken, ter overbrugging van het hoogteverschil voor mindervaliden.
Het interieur is voor wat betreft de balie, de kleuren en het los meubilair ontworpen door een extern bureau. Dit vanwege de herkenbaarheid van de huisstijl die in heel Nederland op dezelfde wijze wordt doorgevoerd.

oppervlakte
1570 m2 verbouw en 100 m2 uitbouw

ontwerp
Ilona van Alphen en Ben Baudoin

fotografie
Riesjard Schropp