Villa K

huis ontwerpen

Referentie: Benesse House / Museum op het Japanse eiland
Naoshima van Tadao Ando

Villa K

programma

Villa K wordt gerealiseerd in het Brabantse bos waarbij 600 m3 boven – en 2600 m3 onder maaiveld is gepositioneerd
Na het ontwerp en de realisatie van het atelier en gastenverblijf (zie elders op onze site) werden we door deze opdrachtgevers uitgenodigd de villa te ontwerpen op dit uitzonderlijk mooie kavel in het bos aan een privé meer. Het programma van wensen was dusdanig groot en het maximale bouwvolume volgens het bestemmingsplan zodanig klein, dat er niet anders dan ondergronds gebouwd kon worden. De ontvangst en woonvertrekken liggen bovengronds, een verticale as leidt naar het ondergronds gelegen deel waar alle slaap en annex vertrekken gelegen zijn. Om de ruimten van voldoende daglicht te voorzien is het bovengronds volume opgetild en op een glazen randstrook geplaatst en is er een enorme ovaal en een orthogonaal gevormde uitsparing uit de bosgrond gesneden. De randen van de ovaal-vorm zijn zodanig afgeschuind dat deze van bijna verticaal aan de noordzijde, vloeiend verlopen naar zo vlak mogelijk aan de zuidzijde om zodoende zoveel mogelijk zon in de ondergrondse ruimte te verkrijgen. De woning wordt energie-neutraal opgeleverd.

oppervlakte
800m2

ontwerp
Ilona van Alphen en Ben Baudoin

fotografie
Bureau Baudoin van Alphen